Devalvacija rublja jača ruski izvoz žita

Rusija bi prema očekivanjima tamošnjih agrarnih stručnjaka ove godine trebala ostvariti rekordnu žetvu žitarica, a proizvedene količine bi uz namirenje golemog domaćeg tržišta trebale naći lak put u izvoz, potaknute uz ostalo tečajnim kretanjima koja izvoz konkurenata čini znatno skupljim od ruskog.

Ruskoj proizvodnji žita znatno je pomogla kriza i devalvacija rublja, pa su, kako se ocjenjuje, ruski ratari glavni dobitnici za Rusiju nepovoljne ekonomske situaciji zadnjih nekoliko godina.

"Izvozni rekordi mogu se objasniti rastom potražnje za ruskom pšenicom, koja je zbog tečajnih razlika na svjetskom tržištu pojeftinila", kaže burzovni i tržišni analitičar Kiril Jakovenko. Smatra da je Rusija zahvaljujući visokoj kvaliteti i niskoj cijeni lako zauzela lavovski udjel na egipatskom tržištu pšenice.

S druge strane, piše Pogled, mnogim ruskom konkurentima na svjetskom tržištu žitarica recentna je međunarodna ekonomska situacija silno potkopala izvozni potencijal pa su tako Francusku, uz probleme s poplavama, zadesili veliki problemi u oblikovanju izvoznog cjenika, zbog za nju nepovoljnih valutnih odnosa koji joj poskupljuju izvoz u odnosu na ruski. Tako se tona ruske pšenice u Egiptu prodaje za 150 dolara, a američka i francuska od 15 do 20 posto skuplje, kažu ruski izvori.

(Hina)

 



Priopćenja