Investicije u turizmu oporavljaju hrvatsko gospodarstvo

Prema svim pokazateljima, hrvatski bi BDP ove godine mogao porasti najavljivanih 2 posto. Poslodavci kažu, rastemo unatoč kratkom mandatu Vlade i prijevremenim izborima. Uz rast osobne potrošnje, izvoza i industrije – napokon se počelo oporavljati i građevinarstvo, i to zahvaljujući investicijama u turizmu. Najviše dizalica i bagera ove se godine moglo vidjeti duž jadranske obale. Građevinska tvrtka Kamgrad gradila je hotele u Dubrovniku, Splitu, Zadru, ali najviše u Istri.

No te projekte treba realizirati u vrlo kratkom roku, pa do izražaja dolazi veliki problem radne snage. Mnogi su građevinski radnici različitih struka otišli u inozemstvo.

Povoljno okruženje europskog jeftinog novca, potražnje za našim izvozom, te niska cijena nafte koja potiče domaću potrošnju – sve to ide naruku hrvatskom gospodarstvu.

Na dulji bi rok, politička nestabilnost, naravno, loše utjecala na gospodarstvo, javne financije i kreditni rejting. Jer sustići nama konkurentne zemlje nije moguće bez stabilne i učinkovite vlade koja bi provela nužne promjene i potaknula veći gospodarski rast od sadašnjeg.

(PoslovniPuls)



Priopćenja