Gospodarstvo EU blago usporilo u drugom tromjesečju

Gospodarske aktivnosti u 28 zemalja Europske unije blago su usporile u drugom tromjesečju dok je u eurozoni tempo rasta bio upola slabiji nego u prethodnom tromjesečju, potvrdio je u petak Eurostat preliminarne procjene.

Prema sezonski prilagođenim podacima gospodarstvo EU poraslo je u razdoblju od travnja do lipnja 0,4 % u odnosu na prethodno tromjesečje kada je uvećano 0,5 %. Time je europski statistički ured potvrdio preliminarne procjene objavljene krajem srpnja. Tempo rasta u eurozoni prepolovljen je pak u drugom tromjesečju na 0,3 %, također u skladu s Eurostatovim preliminarnim procjenama.

Na godišnjoj razini gospodarske su aktivnosti u EU od travnja do lipnja porasle 1,8 %, istim tempom kao i u prethodnom tromjesečju. Na području jedinstvene europske valute uvećane su 1,6 %, nakon 1,7 % rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Prema izračunima Eurostata, američko je gospodarstvo u razdoblju od travnja do lipnja zabilježilo isti tempo rasta na tromjesečnoj razini kao i eurozona. Na godišnjoj su pak razini prema procjenama europskog statističkog ureda aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu porasle 1,2 %.

Zemlje istočne i srednje Europe bilježile su najsnažniji rast aktivnosti u drugom tromjesečju, a prednjačila je Rumunjska s tromjesečnom stopom rasta od 1,5 %.

Njemačko je gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 0,4 %, usporivši u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su aktivnosti porasle 0,7 %. Britansko je gospodarstvo u očekivanju referenduma o članstvu u EU poraslo na tromjesečnoj razini 0,6 %, nakon 0,4-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

Prema raspoloživim podacima Eurostata sve su zemlje EU bilježile rast aktivnosti osim Austrije, Italije i Francuske gdje su aktivnosti stagnirale. Najslabiji je rast bilježila Litva, od 0,1 %. Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku za drugo tromjesečje.

 (Hina)



Priopćenja