Cilj nove vlade je bolji život svih građana

U pet i pol satnom izlaganju (tek sažetak mnogo dužeg predloženog programa) pred srbijanskim parlamentom, mandatar nove vlade Srbije i premijer prethodne vlade Aleksandar Vučić kao osnovnu zadaću označio je poboljšanje životnog standarda "u svim područjima i bolji životni standard svih građana". Cilj je, isto tako, zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja s EU do kraja mandata nove vlade (do 2020. godine) – poručio je budući/bivši premijer, istaknuvši kako Srbija „danas postavlja ljestvicu koliko može postići“.

Ekonomskom oporavku i bilanci dosad napravljenog u gospodarstvu Vučić je posvetio najviše točaka svog izlaganja, posebno naglašavajući: smanjenje nezaposlenosti i ulaganja u nova radna mjesta; povezivanje Srbije sa svijetom i susjedstvom, što podrazumijeva gradnju prometnih koridora, luka i željeznice; ulaganja u energetiku i turizam. Posebno je važnom točkom označio poljoprivredu gdje će se usredotočiti na srednja gazdinstva kako bi bila konkurentna i mogla izvoziti.

U prvih 100 dana vlade prioriteti će biti: gradnja autocesta, priprema za privatizaciju Dunav osiguranja, Komercijalne banke i konsolidacija Poštanske štedionice. Plan je i da se manjak u državnom proračunu spusti na jedan posto BDP-a te da „budemo bolji i od mnogih država EU kad se radi o udjelu javnog duga u BDP-u“. Tu su i zalaganje za povećanje najniže cijene rada, racionalizacija broja zaposlenih u javnoj upravi i učinkovitija administracija, mogućnost povećanja plaća u javnom sektoru te usvajanje novog zakona o financiranju lokalnih samouprava i fiskalne strategije za razdoblje 2017. – 2019. godine. U naredne četiri godine, najavljuje Vučić, mirovine će se povećati, a njihova isplata bit će redovna. Izvoz i investicije će rasti kako bi se ostvario gospodarski rast od 13 posto do kraja četverogodišnjeg mandata. Dug zemlje će se do 2020. godine smanjiti na 60 posto BDP-a. Kad se sve  skupa uzme u obzir,  „jasno je da možemo govoriti o zlatnom dobu za Srbiju“ – zaključio je  Vučić.



Priopćenja