Javni dug smanjen i u travnju, za gotovo 3 milijarde kuna

Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni javni dug krajem travnja ove godine spustio se na 285,1 mlrd. kuna pritom zabilježivši pad na mjesečnoj i godišnjoj razini. Tako je u odnosu na ožujak ukupni javni dug niži za 2,9 mlrd. kuna potvrđujući i treći mjesec zaredom pad na mjesečnoj razini (1%), ali i u odnosu na kraj prošle godine (smanjivši se za 4,5 mlrd. kuna ili 1,6%). Nakon što je koncem prvog tromjesečja po prvi puta zabilježen pad javnog duga i na godišnjoj razini, u travnju je nastavljen pad duga u odnosu na isti mjesec lani.

S nižom razinom od 5,3 mlrd. kuna u odnosu na lipanj 2015. godišnja stopa pada javnog duga u travnju je ubrzala na 1,8%. Pozitivnim kretanjima, osim umjerenije proračunske potrošnje tijekom prva četiri mjeseca, posebice u razdoblju privremenog financiranja, pridonijelo je i jačanje kune u odnosu na euro.

Uz blage stope rasta javnog duga u idućim mjesecima, ali i uz predviđeni oporavak gospodarstva, udio javnog duga u odnosu na BDP mogao bi se do kraja godine zadržavati na razini od oko 87% BDP-a.

(Hina)



Priopćenja