Bank of England ne vidi znakove oštrog usporavanja gospodarstva zbog Brexita

Britanska središnja banka Bank of England (BoE) u srijedu je objavila da ne vidi 'jasne dokaze' da je nastupilo oštro usporavanje britanskog gospodarstva nakon referendumske odluke 23. lipnja o napuštanju Europske unije, premda je približno trećina tvrtki s kojima su razgovarali najavila da će zauzdati zapošljavanje i ulaganja.

Regionalni predstavnici britanske središnje banke - koji su raspoređeni po uredima BoE-a diljem Britanije i u redovitom su kontaktu s kompanijama - u srijedu su ocijenili da je poslovna neizvjesnost značajno ojačala, no da zasad ima malo dokaza o slabijoj osobnoj potrošnji.

"Većina tvrtki s kojima smo razgovarali ne očekuje u skorije vrijeme posljedice britanske referendumske odluke na njihove planove o ulaganjima odnosno zapošljavanju. No približno trećina njih je mišljenja da će imati određenih negativnih posljedica ti njihovi planovi u idućih 12 mjeseci", poručili su iz središnje banke."Zasad nema jasnih dokaza o oštrom, općenitom usporavanju aktivnosti", poručili su iz BoE-a.

Ranije ovoga mjeseca BoE je objavio kako očekuje da će gospodarstvo oštro usporiti zbog odluke o napuštanju EU-a. U utorak je Međunarodni monetarni fond  smanjio procjenu rasta britanskog gospodarstva u idućoj godini na 1,3 posto, s ranijih 2,2 posto.

Izostanak početnog velikog šoka u gospodarstvu, što sugerira izvješće BoE-a, u suprotnosti je s istraživanjem provedenim u britanskim kućanstvima koje je u srijedu objavila londonska istraživačka tvrtka Markit, a koje je pokazalo da je pesimizam tamošnjih kućanstava u vezi gospodarskih izgleda na najvišoj razini u posljednje dvije i pol godine. U ponedjeljak je izvješće tvrtke Deloitte pokazalo da četiri od pet financijskih direktora u velikim britanskim kompanijama planira smanjiti investicije u idućoj godini i da je njihov pesimizam na najvišoj razini od financijske krize u 2008. godini.

Najnovije izvješće britanske središnje banke sadrži ipak određene znakove upozorenja. "Zabilježeno je nekoliko izvješća koja govore o odgađanju planiranog dotoka izravnih stranih investicija. Nekoliko kompanija razmatralo je alternativne aspekte za svoja poslovanja, a neke osobe za kontakt unutar velikih međunarodnih tvrtki očekuje da će njihovo poslovanje u kontinentalnoj Europi dobiti veći udio budućih ulaganja od njihovih britanskih operacija", navodi se u najnovijem izvješću BoE-a.

 (Hina)



Priopćenja