Moody's razmatra snižavanje kreditnog rejtinga Turske

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Moody's stavila je na razmatranje kreditni rejting Turske radi mogućeg sniženja nakon neuspjelog vojnog udara protekloga vikenda, priopćeno je iz te agencije.  Ako bi se postojeći rejting zemlje s 'Baa3' spustio za samo jedan stupanj, bio bi sveden u kategoriju neinvesticijskog, odnosno 'špekulativnog' rejtinga.

"Unatoč neuspjehu vojnoga udara, Moody's njegovo izbijanje smatra odrazom širih političkih izazova, dok s tim povezani kreditni rizici ostaju na povišenim razinama. Smatramo da najnoviji rast neizvjesnosti na domaćem političkom planu, a prije svega pokušaj udara, ima potencijala za značajne negativne posljedice po gospodarski rast zemlje, a to je rizik koji ćemo procijeniti tijekom postupka razmatranja", stoji u priopćenju Moody'sa. Iz međunarodne agencije također poručuju da u Turskoj provedba gospodarskih reformi napreduje sporije nego što se očekivalo i da su izgledi za rast oslabili pa im za ovu godinu predviđaju rast od tri posto, u usporedbi s 3,5-postotnim rastom u godini ranije.

I iz međunarodne agencije Fitch u ponedjeljak su poručili da pokušaj vojnog udara i stroge represivne mjere koje je nakon toga poduzela vlada predsjednika Erdogana "naglašavaju političke rizike za kreditni rejting države. Hoće li se to pretočiti u pritiske na državni rejting, ovisit će o razmjerima do kojih će odgovor tamošnje vlade produbiti političku podijeljenost i oslabiti neovisnost tamošnjih institucija. To bi moglo potkopati koherentnost politike i povećati rizike da se ostvare poteškoće u vanjskom financiranju", stoji u priopćenju Fitcha. Kod Fitcha je rejting Turske trenutno "BBB-", jedan stupanj iznad neinvesticijskog, odnosno 'špekulativnog. Iduće razmatranje rejtinga Turske zakazano je za 19. kolovoza, najavili su iz Fitcha.

(Hina) 



Priopćenja