Crna Gora nezaobilazna destinacija za razvoj prvoklasnih turističkih resorta

Crna Gora, a posebno Bokokotorski zaljev, zahvaljujući svojim prekrasnim prirodnim ljepotama i povijesnim znamenitostima, ali i vrlo prihvatljivoj poreznoj politici, posljednjih godina postaju nezaobilazna destinacija za razvoj prvoklasnih turističkih resorta.

Nakon marine i resorta Porto Montenegro u Tivtu, Lazareta u Meljinama, započeli su radovi na jednom od najvećih gradilišta na Mediteranu, Portonovi Resort Village, u Kumboru pokraj Herceg Novog. Na gradilištu većem od 25 hektara sagradit će se stotinjak apartmana, 40 vila, novi hotel najviše kategorije, te marina sa 250 luksuznih vezova. Portonovi je u vlasništvu Azmont Investmenta, koji je dio grupacije Azerbaijan Global Investments.

Kako se radi o jednom od trenutno najznačajnijih gradilišta na Mediteranu, Marinetek, tvrtka iz Šibenika specijalizirana za gradnju marina, za gradnju ove marine morala je ponuditi široku lepezu vlastitih tehničkih rješenja kako bi se korisnicima usluga marine pružila najkvalitetnija moguća usluga. Izuzetno zahtjevan projekt marine predviđa mogućnost sigurnog korištenja svih vezova u marini tokom cijele godine, uz mogućnost pojave olujnog nevremena sa snagom vjetra preko 44 čvora. Veliki raspon različitih veličina plovila, dodatni su zahtjevi na koje je Marinetek trebao odgovoriti.

Svi predviđeni betonski pontonski elementi bit će proizvedeni u proizvodnim pogonima Marinetek NCP u Šibeniku, gdje će po dovršetku u nekoliko faza biti ukrcani na plovnu baržu i dopremljeni do gradilišta u Crnoj Gori. Preuzimanje pontonskih elemenata, instalaciju opreme i sigurno sidrenje svih gatova, kao i instalaciju sidrenih sustava plovila izvest će Marinetek sa svojim instalacijskim timom.

Početak gradnje prvih pontonskih elemenata predviđen je odmah po potpisu ugovora s naručiteljem, prvi transport i instalacija na gradilištu predviđeni su koncem ljeta, a konačna primopredaja predviđa se u travnju 2017.



Priopćenja