Vlada Kosova bi mogla nakon listopada ostati bez sredstava za veterane

Povjerenstvo za proračun i financije Skupštine Kosova pregledalo je nacrt zakona za ratifikaciju sporazuma o kreditu između kosovske Vlade i Unicredit Bank Austria za financiranje projekta modernizacije kardioloških usluga u Sveučilišnom kliničkom centru na Kosovu. Kosovski zamjenik ministra financija Agim Krasniqi je istaknuo kako su uvjeti kredita povoljni, kamatna stopa je 0 posto na rok od 15 i pol godina.

Povjerenstvo je bez rasprave odobrilo nacrt zakona za ratifikaciju kredita od 2,5 milijuna eura za energetsku učinkovitost.

Tijekom sastanka raspravljalo se i o nacrtu zakona o reviziji za proračun 2016. godine, te je zamjenik ministra financija Krasniqi izjavio kako je s Međunarodnim monetarnim fondom postignut dogovor o svim troškovima osim za mirovine veterana.  Prema Krasniqiu, veliki broj veterana je i dalje problem, a za mirovine ove kategorije postoji samo 7.000.000 eura, što je dostatno do listopada ove godine te je naglasio kako je potrebno pronaći rješenje do kraja 2016. godine, jer će veliki broj veterana ostati problem i u 2017. godini. Kada su 2015. godine kosovske institucije počele s isplatom beneficija za veterane bivše OVK, planirali su proračun za njih blizu 12 tisuća. Ali, na iznenađenje kosovskih dužnosnika, Povjerenstvo za verifikaciju veterana priopćilo je da ih na Kosovu ima 46 tisuća.



Priopćenja