MMF: Američko gospodarstvo u dobroj formi, no previše je siromašnih

Američko je gospodarstvo općenito u dobroj formi, a rast bi trebao ponovno dobiti na zamahu unatoč precijenjenom dolaru, ocijenili su u Međunarodnom monetarnom fondu, upozorivši ipak da je previše Amerikanaca izašlo iz radne snage, odnosno da ih previše živi u siromaštvu.

U MMF-u očekuju da će američko gospodarstvo u 2016. godini porasti za 2,2 posto, odnosno da će rast biti nešto slabiji od ranije projiciranih 2,4 posto. No, potvrdili su raniju procjenu prema kojoj bi se rast treba oporaviti u 2017. na 2,5 posto, s tim da bi se inflacija trebala polagano približavati razini od dva posto koliko su zacrtali u američkoj središnjoj banci Fed.

Priopćenje objavljeno po završetku MMF-ove godišnje ocjene američkih gospodarskih mjera pokazalo je da je dolar precijenjen za 10 do 20 posto, temeljeno na realnim efektivnim tečajevima u odnosu na mnoštvo drugih globalnih valuta. MMF je s tiskovne konferencije poručio da to nije rezultat manipulacija valutama američkih trgovinskih partnera s ciljem stjecanja udjela na izvoznom tržištu, već je posljedica globalne neizvjesnosti koja je izazvala veliku potražnju za američkom imovinom.

MMF izdvaja četiri ključna izazova za američki gospodarski rast. Smanjeno sudjelovanje u radnoj snazi zbog sve starijeg stanovništva, opadanje rasta produktivnosti, sve polariziranije društvo u kojem je rast dohotka koncentriran u skupini najbogatijih, te da previše ljudi živi u siromaštvu.

(Hina)



Priopćenja