Nakon priznanja Financial Timesa, Ivanec pohode globalni investitori

Ivanec, mali grad u Varaždinskoj županiji, već je neko vrijeme poznat po svojoj metalurškoj, tekstilnoj i prehrambenoj industriji, a tamošnja Ivančica i njihova dječja odjeća Bambi i Froddo su postale europski brend. Šlag na tortu je bio početkom ove godine kada je vjerojatno najutjecajniji svjetski financijski list, britanski The Financial Times proglasio Ivanec najboljom investicijskom destinacijom u Europi. Naime, na međunarodnom natječaju Cities and Regions of The Future FT je smjestio Ivanec na čelno mjesto liste Top 10 malih gradova u Europi, manjih od 100.000 stanovnika, s najbolje razrađenim strategijama za privlačenje stranih ulaganja. Ovo je bilo drugi put u dvije godine da je FT svrstao Ivanec u deset najpoželjnijih ulagačkih destinacija u Europi. Prije dvije godine Ivanec bio stavljen na 10. mjesto.

Samom činjenicom da je ove godine Ivanec rangiran na prvo mjesto među top 10 europske konkurencije, pokazuje da je gradska uprava tog grada u međuvremenu uložila novca i truda na gradnji imidža Ivanca kao business friendly sredine. Kako ističe M. Batinić, gradonačelnik Ivanca, ova nagrada priznanje je svima u gradu koji su tijekom prošlih godina kroz razne projekte radili na stvaranju stimulativnih poslovnih strategija za ulagače. Većina napora odnosi se na uklanjanje administrativnih zapreka u poslovnim inicijativama potencijalnih investitora te fleksibilna lokalna samouprava koja im je u svakom trenutku na raspolaganju, od aktiviranja pa sve do završetka njihovih poslovnih projekata.

 "Treba naglasiti da Ivanec nagradu FT-a dobiva za cijeli konglomerat razrađenih stimulativnih mjera, poticaja i strategija kojima želi privući direktna strana ulaganja", ističe Batinić. No, danas Ivanec svakako ima koristi od ovog projekta jer investitori, pogotovo strani, prepoznaju ovaj grad prvenstveno po preporuci FT-a."Kada imamo inicijalne pregovore s potencijalnim investitorima i kada ih pitamo otkuda su uopće čuli za Ivanec, redom nam govore da nas prepoznaju iz analize The Financial Timesa te da ih zanimaju konkretne informacije o mogućnosti za ulaganje", kaže Batinić.

U Ivancu kažu da njihov grad ima dugu tradiciju industrije koja se temeljila još u 19. stoljeću na ugljenokopima, da bi 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća  ugljen bio i baza za veliku industrijalizaciju. Tada dolazi do razvoja metalurške industrije u vidu postrojenja Prvomajske, prehrambene, tekstilne i drvne industrije. U zadnjih 10-ak godina temelj novog razvoja u  Ivancu su male i srednje tvrtke koje na ovo područje donose nove tehnologije.

(Poslovni dnevnik)



Priopćenja