Kineska ulaganja posustala u prvih pet mjeseci 2016.

Kineska ulaganja u fiksnu imovinu, važan pokazatelj infrastrukturne potrošnje, porasla su u petomjesečnom razdoblju zaključno sa svibnjem najsporijim tempom u 16 godina, pokazali su najnoviji podaci kineske vlade.

U prvih pet ovogodišnjih mjeseci ulaganja u fiksnu imovinu uvećana su svega 9,6 posto, najmanje od svibnja 2000. godine, objavio je u ponedjeljak kineski statistički ured. Brojka bi mogla potaknuti vlasti da posegnu za agresivnijim mjerama proračunske politike, poput ubrzanog postupka odobravanja infrastrukturnih projekata, ističu analitičari ANZ-a. Privatna su ulaganja u promatranom razdoblju također posustala, uz stopu rasta od samo 3,9 posto. Tako je tempo ulaganja oslabio unatoč rekordnom skoku kredita u prvom ovogodišnjem tromjesečju a podaci o posustajanju investicija izazivaju zabrinutost unatoč naznakama stabilizacije u drugim segmentima gospodarstva, primjećuje AFP. 

Službeni podaci pokazali su da su u svibnju tvorničke aktivnosti poskočile šest posto na godišnjoj razini, istim tempom kao i u prethodnom mjesecu. Znatno je u prošlom mjesecu porasla i osobna potrošnja, sudeći po 10-postotnom skoku prometa u maloprodaji.

"Trend stabilizacije i napretka ekonomije s početka godine nastavljen je, uz akumulaciju pozitivnih čimbenika. Ipak, moramo biti svjesni da međunarodno okruženje ostaje složeno i otežano, da se strukturalne prilagodbe na domaćoj razini nastavljaju, i da je gospodarstvo i dalje pod pritiskom slabljenja", kazao je glasnogovornik statističkog ureda Sheng Laiyun.

Podaci pokazuju da je opće stanje u industriji stabilno, zaključio je Julian Evans-Pritchard iz Capital Economicsa, dodajući ipak da se gospodarski rast "sve više oslanja na velika ulaganja državnog sektora" koja će u drugom dijelu godine oslabiti.

Drugo po veličini svjetsko gospodarstvo u 2015. godini poraslo je za svega 6,9 posto, najslabijim tempom u posljednjih 25 godina, podsjeća AFP. 

(Hina)



Priopćenja