Gospodarska aktivnost u porastu

Podaci za četiri mjeseca 2016. godine, posebice oni o proizvodnji prerađivačke industrije, pokazuju da je gospodarska aktivnost u Srbiji  u porastu i da se taj trend ubrzava, istaknuto je na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske prognoze i  trendovi (MAT) u Privrednoj komori Srbije. 

Ekonomist i glavni urednik časopisa Stojan Stamenković rekao je da je ukupna industrijska proizvodnja u četiri mjeseca 2016. godine povećana za 9,9%, dok je u travnju međugodišnji rast iznosio 8,4%, uslijed pada proizvodnje električne energije od 1,8%. Međugodišnji rast prerađivačke industrije u četiri mjeseca ove godine iznosio je 7,8%,  a  samo u travnju 11%, kad tek dvije djelatnosti nisu ostvarile rast (farmaceutska industrija i proizvodnja duhanskih proizvoda).

BDP je u prvom tromjesečju 2016. godine realno premašio vrijednost zabilježenu u istom razdoblju prethodne godine za 3,5%, najviše zahvaljujući  rastu izvoza, ali i investicija i potrošnje. U ovom razdoblju intenzivirana je vanjskotrgovinska razmjena, koja je za 7% veća u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. Vrijednost izvoza bila je veća za 11,9%, a uvoza za 3,4%.  Povećanje izvoza imalo je utjecaja na pad deficita tekućeg računa za oko 51%. U ovom razdoblju zabilježen je i rast prometa u trgovini na malo, za 9%, što je potaknuto rastom zarada od 5,4% (u privatnom sektoru za 9,2% i u javnom za 2,8%). Inflacija se ubrzava na mjesečnoj razini, ali usporava na međugodišnjoj. Procjena je analitičara kako će BDP u sljedećem tromjesečju rasti po stopi od 2,9 do 3%.



Priopćenja