Saudijska vlada usvojila program restrukturiranja gospodarstva

Saudijska vlada usvojila je u utorak opsežni plan restrukturiranja gospodarstva, koji bi trebao smanjiti njihovu ovisnost o nafti i rezultirati otvaranjem 450.000 radnih mjesta u privatnom sektoru do 2020. godine.

Plan će stajati 270 milijardi rijala (72 milijarde dolara) a provodit će se pet godina, objavio je državni ministar Mohamed al-Šeik.

Ministar za energiju, industriju i mineralne resurse Khalid al-Falih rekao je da u okviru plana ministarstvo želi ojačati konkurentnost saudijskog energetskog sektora, udvostručiti proizvodnju prirodnog plina i povećati izvoz koji nije vezan za naftu na preko 300 milijardi rijala do 2030. godine, sa sadašnjih 185 milijardi rijala.

U planu je gradnja velikog međunarodnog kompleksa za sektore u pomorstvu koji će osigurati 80.000 radnih mjesta i smanjiti uvoz za 12 milijardi dolara godišnje, rekao je ministar Falih.

Niz industrijskih gradova, kako je planirano programom, trebalo bi generirati 150.000 radnih mjesta, rekao je Faleh koji je prošlog mjeseca zamijenio dugogodišnjeg ministra za naftu Alija al-Naimija.

(Hina)



Priopćenja