Oporavak njemačke industrijske proizvodnje u travnju

Njemačka industrijska proizvodnja ponovo je porasla u travnju nakon oštrog pada u prethodnom mjesecu, izvijestilo je u utorak Ministarstvo gospodarstva i energetike, dok podaci o novim narudžbama upozoravaju na slabu inozemnu potražnju izvan eurozone. U travnju je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je potonula 1,1 posto.

Oporavak je počivao na 2,2-postotnom skoku proizvodnje investicijskih dobara, dok su aktivnosti u prerađivačkoj industriji u cjelini porasle 1,1 posto, pokazuju podaci ministarstva. Isti postotni rast proizvodnje zabilježen je i u energetskom sektoru dok je onaj građevinski zabilježio pad aktivnosti za 1,7 posto u odnosu na ožujak.

U ministarstvu slabiji rezultat građevinskog sektora tumače, između ostalog, "izostankom uobičajene proljetne živosti nakon blage zime". Prognoziraju ujedno nastavak umjerenog oporavka aktivnosti u industriji u drugoj polovini godine, "nakon faze blage slabosti u drugoj polovini 2015. godine, uvjetovane vanjskim gospodarskim faktorima".

Jučer objavljeni podaci o novim industrijskim narudžbama u travnju potvrđuju ocjenu o slabom međunarodnom okruženju. Tako su sezonski prilagođene nove narudžbe njemačke industrije u travnju pale dva posto u odnosu na prethodni mjesec kada su prema revidiranim podacima poskočile 2,6 posto. Pritom su inozemne narudžbe potonule 4,3 posto, prigušene 8,3-postotnim padom potražnje iz zemalja izvan eurozone. Narudžbe iz eurozone uvećane su 2,5 posto. "Slabost na početku drugog tromjesečja rezultat je u prvom redu aktualnih snažnih oscilacija narudžbi proizvođača investicijskih roba iz zemalja izvan eurozone, koje su nakon dvoznamenkastog skoka (za 11,0 posto) u prethodnom mjesecu uzvratno u travnju zabilježile dvoznamenkasti pad (za 13,3 posto)", tumače u ministarstvu. Casten Brzeski iz ING Banka ističe da pad ilustrira "slabost u Kini i ostalim svjetskim izvoznim partnerima".

(Hina) 



Priopćenja