Objava analiza Ministarstva financija o mogućim posljedicama izlaska iz EU

Ministarstvo financija UK (HM Treasury) objavilo je dvije ključne analize uoči održavanja referenduma o članstvu UK u EU 23. lipnja 2016. o mogućim učincima na nacionalno gospodarstvo u slučaju izlaska iz EU. Radi se o sljedećim dokumentima: „HM Treasury Analysis: the long term economic impact of EU Memebership and the Alternatives“ i „HM Treasury: the immediate economic impact of leaving the EU“.  

Analiza koja proučava dugoročne posljedice u slučaju izlaska iz EU analizira prihvaćanje jedne od tri alternative: (i) članstvo u EEA kao Norveška; (ii) bilateralni pregovori s EU kao EU-Švicarska/Turska/Kanada te (iii) članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), bez sklapanja posebnih ugovora s EU kao Rusija ili Brazil. Analiza ukazuje na moguće financijske posljedice za UK domaćinstva te eventualne poteškoće pri sklapanju trgovinskih sporazuma. Dodatno se ističe važnost sudjelovanja u Jedinstvenom tržištu EU koje je unaprijedilo status UK kao globalne ulagačke destinacije.

Analiza koja proučava kratkoročne posljedice poručuje kako bi mogući izlazak iz EU rezultirao (snažnom) recesijom jer će UK (i) postati manje otvorena za trgovinu i ulaganja, (ii) porast će nesigurnost (iii) te će doći do nestabilnosti financijskog tržišta.

U svojim javnim obraćanjima premijer David Cameron i ministar financija George Osborne se, izuzev na navedene analize, pozivaju i na dogovor s Europskog vijeća održanog 18/19. veljače 2016., kojima je Vlada UK osigurala novi pravno obvezujući okvir odnosa s EU.

Jedan od vođa kampanje za istupanje iz EU, tzv. 'Leave campaign' i bivši gradonačelnik Londona Boris Johnson analize Ministarstva financija vidi kao 'obmanjivanje' javnosti te smatra da se time riskira da iste ovakvim pristupom postanu samoispunjujuća proročanstva. Patrick Minford, profesor primijenjene ekonomije na Cardiff University i supredsjedatelj skupine 'Economists for Britain' smatra kako procjene ignoriraju uštede koje bi se ostvarile izlaskom iz EU, a zastupnik Konzervativaca u Parlamentu Bernard Jenkins također ocjenjuje kako su iste temeljene na modelu 'ekonomskog šoka'. 



Priopćenja