Euroazijska ekonomska unija počela pregovore o jedinstvenom trgovinskom režimu sa Srbijom

Kako javljaju srbijanski mediji, vijeće Euroazijske ekonomske unije (EAEU) započelo je pregovore o uspostavi jedinstvenog trgovinskog režima kako bi se stvorila zona slobodne trgovine za sve članice te Unije sa Srbijom. Članice EAEU (Rusija, Bjelarus, Kazahstan, Armenija i Kirgistan), koja pokriva 180 milijuna potrošača, posebno zanima formiranje zajedničkih tržišta nafte i plina, kao i suradnja s drugim zemljama.

Srbija je zainteresirana za pozitivan ishod dogovora zbog mogućeg necarinskog izvoza srpskog Fiat-a, ali i sireva, šećera, duhana i drugih poljoprivrednih proizvoda. Srbija do sada ima potpisane ugovore o slobodnoj trgovini s tri članice Unije: Rusijom, Bjelorusom i Kazahstanom, dok s Armenijom i Kirgistanom ima sporazume o povlaštenom režimu trgovine. Kada pregovori budu okončani, Srbija bi trebala potpisati novi ugovor s Unijom kao cjelinom. Resorni ministar u tehničkoj vladi Srbije Rasim Ljajić ocjenjuje kako ovo „nije samo priča o Fiat-u, već o svim vrstama robe koje će se naći na bez carinskom režimu trgovine“ te dodaje da je drugi cilj povećati, proširiti obujam robe koje Srbija izvozi. Srpska strana očekuje završetak pregovora do kraja ove godine.

S Rusijom, kao najznačajnijom članicom Unije, Srbija u prva četiri mjeseca ove godine bilježi 22 posto veći izvoz nego u isto vrijeme lani, a očekivanja su da će do kraja godine on biti za milijardu USD veći nego 2013. i 2014. godine.

Ugovore o slobodnoj trgovini EAEU do sada je potpisala s Vijetnamom, a u tijeku su pregovori s Izraelom, Indijom, Egiptom i Iranom. Posebna tema je i suradnja s Kinom, naročito povezivanje s projektom Novi put svile.



Priopćenja