Ozbiljni poremećaji u portugalskom bankarskom sustavu

Portugalski bankarski sustav, unatoč intenzivnim pokušajima stabiliziranja, i decidiranog proklamiranja dužnosnika i institucija o uspjehu tih mjera stabilizacije, i dalje sukcesivno izlazi u javnost s negativnim i iznenadnim vijestima o ozbiljnim poremećajima.

U aferi oko "BANIF-a" i njegovog urušavanja vođene su parlamentarne istrage. Istovremeno se upućivalo na potrebu pozivanja na odgovornost guvernera Banco de Portugal, Carlosa Coste, uz intenzivnu kampanju pokušaja sprečavanja da većinski dio te banke preuzme Santander, upozoravajući o putu preuzimanja portugalskog bankarskog sustava od strane španjolskih banaka, tzv. "španjolizacije" bankarskog sustava. Dio kolaža je i već kritično produživanje roka prodaje "Novo Banco", banke kojom je odvojen tzv. netoksični dio iz urušenog financijskog giganta "Espirito Santo". U svezi nemogućnosti vraćanja propalih uloga pojedinaca u "Espirito Santo" ne prestaju intenzivne i dramatične javne demonstracije dok su u svezi njegovih poslova međunarodnog karaktera pokrenuti kazneni i drugi sudski postupci u mnogim zemljama, od Luksemburga, SAD, Južne Amerike, do sporova s Angolom).

Teškoće su prisutne i s portugalskom javnom bankom u vlasništvu države, Caixe Geral dos Depositos. Naposljetku, u posljednja je dva dana objavljena vijest o zabrani i obustavi prodaje na burzi dionica banke Millennium BCP (za koju je godišnje izvješće proklamiralo da je u potpunosti izašla iz financijskih teškoća), radi strmoglavog pada vrijednosti njenih dionica (u tijeku ove godine za 40 posto, s time da je jučer pad vrijednost dionica došao gotovo do 11 posto u jednom danu).

Istovremeno započinje kazneni postupak protiv Josea Oliveire e Coste, osnivača Banco Portuges de Negocios, čija je propast značajno pridonijela i slomu portugalskog financijskog sustava. Saniranje te propasti snažno je opteretilo porezne obveznike, što još posebno utječe na podizanje tenzija i pojačanu osjetljivost i jačanje bojazni zbog sve očitije fragilnosti portugalskog bankarskog sustava.

Jedina svijetla točka u cijeloj situaciji je činjenica postojanja vrlo velike količine zlatnih rezervi Portugala (sedmi u Europi, a četrnaesti u svijetu po visini, u iznosu od 1,4 milijarde eura, više od 382 tone zlata).



Priopćenja