Usporene aktivnosti australskog građevinskog sektora

Ukupna vrijednost građevinskih radova u Australiji, uključujući izgradnju i inženjerske radove, tijekom prvog tromjesečja pala je za 2,6 posto u odnosu na posljednja tri mjeseca 2015. godine, prema podacima australskog Zavoda za statistiku.

To predstavlja treće zaredom tromjesečje pada aktivnosti, odražavajući šire povlačenje sirovinskog sektora, izjavili su iz Zavoda za statistiku. Vrijednost završenih građevinskih radova pala je za 1,0 posto u prvom tromjesečju u odnosu na prošlo tromjesečje, izvijestio je Zavod za statistiku. Inženjerska izgradnja je pala za 4,2 posto tijekom tromjesečja. Nivo građevinskih radova je bio potpomognut usponom snažnog rasta stambene izgradnje tijekom proteklih par godina, ali u međuvremenu je oštar pad rudarskih ulaganja donio protutežu. Aktivnosti stambene izgradnje su i dalje jake, ali se očekuje da će se smanjiti tijekom sljedeće godine, dok se očekuje kako će suprotni vjetar smanjenja rudarskog ulaganja pasti u intenzitetu.

"Iako je usporavanje i zahlađenje stambenog tržišta doživjelo pad dozvola za izgradnju ove godine, moguće je kako će obilje radova koje je potrebno napraviti kratkoročno poduprijeti daljnji rast aktivnosti", izjavila je ANZ banka prije izdavanja najnovijih podataka. Završetak velikih projekata kao što su velika postrojenja ukapljenog prirodnog plina diljem sjevera zemlje, dodatno slabe građevinske podatke.



Priopćenja