Blagi pad brazilskog gospodarstva u prvom tromjesečju

Brazilsko gospodarstvo smanjilo se u prvom tromjesečju 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, izvijestio je državni Zavod za statistiku, pritisnuto nižom razinom aktivnosti u industrijskom sektoru i smanjenim ulaganjima.

Na godišnjoj razini aktivnosti su u prvom ovogodišnjem tromjesečju smanjene 5,4 posto, pokazali su u srijedu objavljeni podaci. Najveći uteg bio je 1,2-postotni pad aktivnosti u industrijskom sektoru i smanjena ulaganja. Niža razina aktivnosti zabilježena je i u poljoprivrednom i u uslužnom sektoru, za 0,3 odnosno 0,2 posto.

Potrošnja kućanstava pala je 1,7 posto, odražavajući pojačanu sklonost Brazilaca štednji. Prema podacima Zavoda za statistiku, stopa nezaposlenosti poskočila je u razdoblju od veljače do travnja na rekordnih 11,2 posto i bez posla je na kraju tog razdoblja bilo ukupno 11,4 milijuna građana. U istom razdoblju godine ranije nezaposleno je bilo 8,02 milijuna Brazilaca.

Izvoz je u prvom tromjesečju porastao 6,5 posto dok je uvoz potonuo 5,6 posto. Brazil je veliki izvoznik nafte, poljoprivrednih proizvoda i sirovina i teško ga je pogodio opći pad cijena robe na međunarodnim tržištima.

(Hina)



Priopćenja