Bugarska i Grčka uspostavile radnu skupinu za gradnju terminala za ukapljeni plin

Bugarska državna energetska kompanija BEH i grčki dobavljač prirodnog plina Gastrade uspostavili su radnu skupinu radi pripreme prijedloga za gradnju terminala za ukapljeni prirodni plin na sjeveru Grčke, izvijestili su u utorak iz grčke kompanije.

Grčka trenutno ima jedan terminal za ukapljeni prirodni plin na otočiću nedaleko Atene, a Gastrade planira gradnju drugog terminala na moru nedaleko Aleksandrupolisa.

Radna grupa pripremit će prijedlog koji će podastrijeti bugarskoj vladi radi utvrđivanja najbolje opcije za sudjelovanje u tome projektu, priopćila je grčka plinska kompanija u sklopu grčke energetske grupe Copeluzos.

Taj bi se terminal godišnjih kapaciteta procijenjenih na 6,1 milijardu prostornih metara plina koristio za opskrbu jugoistočne Europe plinovodom Interconnector Greece Bulgaria (IGB) koji će ići preko Grčke. Prošle godine Bugarska i Grčka potpisale su konačni investicijski sporazum.

IGB i planirani terminal za ukapljeni prirodni plin uklapaju se u gradnju Transjadranskog plinovoda (TAP) kojim će se plin dopremati iz Kaspijskog mora na europska tržišta, a Grčka i partneri postigli su o tome suglasnost ovog mjeseca. Očekuje se da će terminal u Aleksandrupolisu stajati oko 370 milijuna eura, a trebao bi biti u funkciji krajem 2018. godine.

(Hina)



Priopćenja