Istarski pršut krenuo u osvajanje tržišta EU

Pazinska mesoprerađivačka tvrtka Pisinium, koja u svom sastavu ima i pršutanu koja je jedna od šest proizvođača zaštićenog istarskog pršuta s oznakom izvornosti, tijekom ove će godine izvesti u Italiju tisuću komada ovog zaštićenog istarskog pršuta, a na nedavnom sajmu pršuta i drugih prehrambenih proizvoda Cibus u Parmi, interes za uvoz istarskog pršuta pokazali su i kupci iz drugih europskih zemalja.

Kako se saznaje od vlasnika i direktora Pisiniuma Josipa Hreljaka, te voditelja prodaje i izvoza Žarka Vodopije, ova je pazinska tvrtka na lanjskom sajmu prehrane Anuga u njemačkom Koelnu uspostavila kontakt s talijanskom tvrtkom Prosciutttificio DOK Dall'Ava, iz talijanskog San Danielea. Ova se talijanska tvrtka bavi proizvodnjom zaštićenog i svjetski poznatog pršuta San Daniele, ali i distribucijom pršuta zaštićenih oznakama izvornosti iz drugih europskih zemalja, primjerice Mađarske i Španjolske, pa je njezin vlasnik, nakon što ga je u Koelnu kušao, izrazio želju da i ovaj istarski pršut iz Pazina ima u paleti europskih delicija koje nudi svojim kupcima.

Na sajmu u Koelnu dogovoreno je da će pazinski Pisinium preko tvrtke Dall'ava kao ekskluzivnog zastupnika za talijansko tržište plasirati tisuću svojih pršuta s oznakom izvornosti tijekom 2016. godine, te određenu količinu drugih svojih proizvoda: suhe istarske kobasice, istarske kobasice s tartufima, paštete od pršuta i tartufa, istarskog žlomprta, istarske pancete i buđole. Veliki plus za talijanskog partnera bio je i u tome što Pisiniumovi proizvodi iz palete tipičnih, odnosno tradicijskih istarskih proizvoda, ne sadrže nitrite niti ikakve duge dodatke s tzv. "E-oznakama".

(Glas Istre)



Priopćenja