Skup Austria Connect u Zagrebu okupio 200 sudionika iz Austrije i jugoistočne Europe

Hrvatsko gospodarstvo nakon kriznih godina sada pokazuje blagi oporavak, a i više tvrtki koje se osim domaćem okreću i stranim, europskim tržištima mogu računati i na bolje rezultate pa i u suradnji s austrijskim partnerima, poručeno je u četvrtak sa skupa Austria Connect u Zagrebu.

Taj je skup prvi put u regiji jugoistočne Europe organizirao Austrijski ured za vanjsku trgovinu u Zagrebu zajedno sa sestrinskim uredima u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji, na Kosovu i u Crnoj Gori, okupivši u zagrebačkom hotelu Dubrovnik oko 200 sudionika iz svih tih zemalja.  Među njima su bili većinom austrijski poduzetnici kao potencijalni investitori u regiju jugoistočne Europe, stručnjaci za gospodarstvo i poticaje te predstavnici austrijskih tvrtki i njihovih podružnica u Hrvatskoj i drugim zemljama regije.

"Cilj ovakvog skupa koji će, nadamo se, postati godišnje okupljanje u drugoj zemlji, je promovirati austrijsko gospodarstvo te investicijske i druge potencijale njegovih tvrtki u regiji, ali i razmjena iskustava naših tvrtki u regiji te povezivanje s lokalnim gospodarstvima", istaknuo je Roman Rauch iz Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Zagrebu.

Austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Andreas Wiedenhoff naglasio je važnost austrijsko-hrvatskih gospodarskih odnosa.  "Austrija je drugi najveći strani investitor u Hrvatsku s uloženih gotovo sedam milijardi eura od 1993. do prve polovice 2015. s kojima je otvoreno više od 35 tisuća radnih mjesta, a prisutnost više od 700 austrijskih tvrtki u Hrvatskoj, koje većinom uspješno posluju, put je i za druge investicije i suradnje", poručio je Wiedenhoff.

O važnosti gospodarske suradnje i povijesno dobrim odnosima s Austrijom na skupu je govorio i pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Joseph Gene Petrić, ističući kako je takav skup "most suradnje koji će pomoći i hrvatskim tvrtkama da se razvijaju".

(Hina)



Priopćenja