Gorenju kredit EIB-a od 50 milijuna eura

Predsjednik Uprave Gorenja Franjo Bobinac i potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Laszlo Baranyay će u nazočnosti slovenskog premijera Mire Cerara i eurozastupnice Violete Bulc potpisati ugovor u sklopu kojeg će EIB s 50 milijuna eura poduprijeti programe istraživanja, razvoja i inovacija Gorenja. Radi se o prvoj transakciji u Sloveniji iz programa Innovfin.

EIB će ovim sredstvima poduprijeti planove grupe Gorenje u razdoblju 2016-2019., o proizvodnji kućanskih aparata prilagođenijih kupcima i okolišu. Projekte usmjerene ka tom cilju grupa će provoditi u svojim centrima u Sloveniji, Švedskoj, Nizozemskoj i Češkoj, navodi se na intranet stranicama EIB-a.

Gorenje je prošle godine ulaganja u razvoj proizvoda povećalo za 0,3 postotna boda na 2,7 posto prihoda od prodaje grupe koji su dosegli 1,225 milijarde. U nadolazećem razdoblju ulaganja namjerava i dodatno ojačati.

Vlada je odluku da se ne protivi kreditu EIB-a Gorenju u visini do 50 milijuna eura prihvatila prošle jeseni. Kako je tada navedeno, kredit neće biti osiguran. Inovativnim tvrtkama put do novca pokušava olakšati i EU. Stoga su Europska komisija i EIB uspostavili program Innovfin u sklopu kojeg se inovativnim tvrtkama do 2020. osigurava pristup do više od 24 milijarde eura.



Priopćenja