MMF i BIH u pregovorima za dobivanje kreditnog aranžmana

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda, predvođena šefom Misije Nedimom Ilahijem, stigla je 9. svibnja u dvotjedni posjet BiH, tijekom kojeg će obaviti konačne pregovore s bh. vlastima radi zaključivanja pisma namjere za dobivanje kreditnog aranžmana od 1,05 milijardi KM. Delegacija MMF-a se na početku posjeta u Banja Luci sastala s ministrom financija RS-a Zoranom Tegeltijom. Misija MMF-a će u Banja Luci s predstavnicima Ministarstva financija i Vlade RS-a te regulatorima financijskog sektora usklađivati završne detalje pisma namjere, s posebnim naglaskom na fiskalne, financijske i strukturne reforme.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević izjavila je kako će delegacija MMF-a razgovore s čelnicima federalnih vlasti nastaviti sljedeći tjedan. Nakon toga bit će održana sjednica Fiskalnog vijeća BiH na kojoj će biti utvrđene strukturalne odrednice za dobivanje novog kreditnog aranžmana.

Također, rješenje Agencije za bankarstvo o oduzimanju dozvole za rad „Banci Srpske" te pokretanju postupka likvidacije ove banke stupilo je na snagu, s obzirom da Vlada RS nije uložila prigovor na isto. Oduzimanje dozvole za rad „Banci Srpske" bio je jedan od preostalih uvjeta za dobivanje kreditnog aranžmana s MMF-om.



Priopćenja