MMF: Program nacionalnih reformi ohrabruje

Misija Međunarodnog Monetarnog fonda (MMF) u utorak je Nacionalni program reformi hrvatske Vlade ocijenila ohrabrujućim, no upozorila je i na postojeće rizike za domaće gospodarstvo, posebice na vrlo visok javni dug.

Nakon dvotjednog boravka članova Misije u Hrvatskoj, šef Misije Khaled Sakr je kazao kako javni dug Hrvatske predstavlja veliki rizik, jer su trenutno kamatne stope na međunarodnim financijskim tržištima iznimno niske, ali će stope rasti kada se globalno gospodarstvo stabilizira.

"Sada one omogućuju manevarski prostor Vladi, jer nema problema u refinanciranju, no to nije normalna situacija. Kada se globalno gospodarstvo oporavi i kamatne stope će se vratiti na više razine i zato Hrvatska treba javni dug pokušati smanjiti što više što prije", rekao je Sakr, koji je predstavio zaključnu izjavu Misije MMF-a nakon posjeta Hrvatskoj u vezi s člankom IV. Statuta MMF-a.

Istaknuo je i da bi pozitivan učinak na javni dug imala i implementacija reformi koje Vlada predlaže, jer bi se poboljšala percepcija Hrvatske na međunarodnom financijskom tržištu, umanjio bi se rizik, a to bi omogućilo povoljnije uvjete financiranja ne samo državi već i privatnom sektoru, pa i građanima.

Sakr je prošlogodišnje smanjenje deficita na 3,2 posto BDP-a nazvao ugodnim iznenađenjem, rekavši da to u specifičnom trenutku izborne godine ipak predstavlja značajnu fiskalnu konsolidaciju. Proračun za ovu godinu, smatra Sakr, predstavlja korak u istom smjeru, nosi daljnju fiskalnu konsolidaciju

Misija MMF-a u zaključnoj izjavi, čiji je prijevod objavljen na internet stranicama Hrvatske narodne banke (HNB), podsjeća kako je prošle godine realni rast BDP-a iznosio 1,6 posto, a u ovoj godini predviđaju daljnje jačanje rasta do približno 1,9 posto. U srednjoročnom razdoblju predviđaju da će se gospodarski rast stabilizirati na približno 2 do 2,25 posto.

(Hina)



Priopćenja