Ekonomisti zagovaraju nove propise o poreznom izvješćivanju kompanija

Skupina od 300 uglednih ekonomista uputila je apel svjetskim liderima za uvođenje novih globalnih propisa kojima bi se kompanije primoralo da oporezive aktivnosti javno objavljuju od zemlje do zemlje.

U pismu upućenom svjetskim čelnicima, skupina uglednih ekonomista poziva Veliku Britaniju da preuzme vodeću ulogu u nastojanjima usmjerenima ka povećanju transparentnosti u plaćanju poreza. Siromašne zemlje najveći su gubitnici zbog poreznih oaza, tvrde ekonomisti.

Među potpisnicima pisma u koordinaciji zaklade Oxfam su ekonomisti Thomas Piketty, koji je među najprodavanijim današnjim autorima, i Angus Deaton, dobitnik Nobelove nagrade u 2015. godini. Ekonomisti, među kojima je gotovo 50 profesora s britanskih sveučilišta, uključujući Oxford i Londonsku školu ekonomije, tvrde da pozicija Britanije, domaćina summita kao i nadležnog za, ističu, trećinu poreznih oaza u svijetu, čini tu zemlju jedinstveno pozicioniranom da bude predvodnik u takvim nastojanjima.

Pismo je upućeno nekoliko dana uoči summita u organizaciji britanske vlade o suzbijanju korupcije koji se održava u četvrtak, a očekuje se da će na njemu sudjelovati političari iz 40 zemalja svijeta kao i predstavnici Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 (Hina)



Priopćenja