Napredna tehnologija u proizvodnji i prodaji hrane

Finski VTT Tehnološko - istraživački centar (VTT Technical Research Centre of Finland Ltd) razvija aparate visoke tehnologije za prodaju hrane, koji su prilagođeni potrebama kupaca. VTT je u početnim istraživanjima ispitivao materijale, koji se zasnivaju na škrobu i celulozi, a u svrhu izrade 3D vrsta hrane. Istraživači također rade na mogućnosti printanja proteinskih koncentrata iz zobi, boba i mliječnih prerađevina. Naravno, najveći je izazov kako spomenuta istraživanja povezati s industrijskom proizvodnjom.

3D tehnologija printanja vjerojatno će omogućiti slojevitu proizvodnju različitih prehrambenih sastojaka i tekstura, od hrskave do mekane. Da bi to omogućio, Tekes projekt, na kojem surađuju VTT i Sveučilište Aalto, usmjeren je na omogućavanje 3D printanja različitih vrsta hrane, koji bi bio i tehnološki izvediv i gospodarski isplativ za finsku industriju kroz njezine različite sektore vezane uz proizvodnju hrane, opreme, softvera, online usluga i maloprodaje.



Priopćenja