Sveučilište u Zagrebu spin-off tvrtkama povezuje gospodarstvo i akademsku zajednicu

Sveučilište u Zagrebu uspješno ide stopama prestižnog Stanforda. Kalifornijsko sveučilište suvlasnik je, naime, brojnih tvrtki u Silicijskoj dolini čiji se prihod broji u milijardama dolara. Taj je primjer odlučio slijediti i Zagreb pa se Sveučilište bacilo – u poduzetničke vode.

– Zasad imamo tri tvrtke, a cilj nam je otvoriti ih barem deset u idućih nekoliko godina – kaže prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenko Šimpraga. Ideju o otvaranju spin-off tvrtki u vlasništvu fakulteta i Sveučilišta, dodaje, počela je poticati nova uprava odmah na početku mandata 2014. godine. Prva pokrenuta tvrtka, Comprehensive Water Technology na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT), proslavila je nedavno svoj prvi rođendan, HighTechVets na Veterinarskom fakultetu (VEF) priprema se za početak rada, a Centar za promet i logistiku na Fakultetu prometnih znanosti (FPZ) upravo je osnovan.

Spin-off tvrtke temelje se na povezivanju gospodarstva i akademske zajednice, a svoje usluge nude na tržištu te zarađuju. Na taj način komercijaliziraju djelatnosti kojima se i inače bave na fakultetima. – No, primarni cilj tvrtki nije novac, nego otvaranje radnih mjesta, a ostvarena dobit se reinvestira – ističe prorektor Šimpraga. U tvrtkama, dodaje, radna mjesta dobivaju znanstveni novaci koji su nezaposleni, čime se također pokušava spriječiti odlazak mladih stručnjaka iz Hrvatske, što je, napominje, najveći gubitak za zajednicu.

Prva spin-off tvrtka na zagrebačkom Sveučilištu osnovana je u veljači prošle godine. Tim je startao u podrumu fakultetske zgrade na Marulićevu trgu s početnim kapitalom od 20.000 kuna, a nadali su se kako će nakon godinu dana imati dobit od barem 300.000 kuna. No, tu su cifru višestruko premašili, pa su već zaradili svoj prvi milijun. Iznos je to i koji je prema planu trebao biti postignut u četvrtoj godini rada, a njihove usluge koriste i vodeće tvrtke na tržištu poput Plive i Hrvatskih voda. – Za uspjeh je važna inicijativa fakulteta, ali i suradnja sa Sveučilištem. Mi smo probili led, a sada je vrijeme da se i ostali fakulteti pokrenu. Akademska zajednica ne postoji samo da bi dijelila diplome nego i da pridonosi društvu razvojem gospodarskog sektora – objašnjava Tomislav Bolanča, prodekan za poslovanje FKITA-a, ali i predsjednik uprave njihove spin-off tvrtke. Comprehensive Water Technology, dodaje, ima i podršku poduzetnika koji su oduševljeni suradnjom, a tvrtka je također korisna studentima jer sustavu visokog obrazovanja nedostaje prakse.

A da bi Sveučilište još više potaknulo akademsko poduzetništvo, prošlog je mjeseca usvojena nova strategija koja će omogućiti dobivanje gotovo milijardu eura iz Europske unije. Cilj je motivirati fakultete da se odluče na ovakav korak, a kako bi se dodatno educiralo studente, danas se na Sveučilištu predstavlja i novi specijalistički studij intelektualnog vlasništva.

(Večernji list)



Priopćenja