Francuska i Njemačka obustavile izvozne kredite Airbusu

Francuska i Njemačka pridružile su se Velikoj Britaniji u obustavi izvoznih kreditnih linija za isporuke Airbus zrakoplova, nakon vijesti o potencijalnoj istrazi o korupciji u Britaniji, kazalo je za Reuters nekoliko ljudi upoznatih sa slučajem.

Taj potez uslijedio je nakon prošlotjedne britanske odluke o obustavi financiranja i upozorenja Ureda za ozbiljne prijevare, nakon što je Airbus grupa objavila da je utvrdila nepravilnosti u deklaracijama inozemnih agenata i sama  o tome obavijestila britanske vlasti.

Neuobičajeno, ali time su dva najveća svjetska proizvođača zrakoplova - Airbus i Boeing - suočena s paralizom oko izvoznog financiranja od strane države. Naime, odgoda odluke američkog Kongresa onemogućila je američkoj Export Import banci financiranje Airbusova konkurenta.

U Europi se Airbus oslanja na financijsku potporu za dio prodaje u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, gdje se nalaze njegove glavne tvornice. Te zemlje obično djeluju zajednički, nudeći jamstva u zamjenu za industrijski rad u svakoj zemlji, ali odbijaju to napraviti kada jedna od njih odbija sudjelovati.

(Hina)



Priopćenja