Blagi pad njemačke industrijske proizvodnje u veljači

Njemačka industrijska proizvodnja blago je smanjena u veljači, nakon uzleta u prvom ovogodišnjem mjesecu, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće Ministarstva gospodarstva i energije. Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja smanjena je u veljači 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema naniže revidiranim podacima ministarstva uvećana 2,3 posto.

Kočnica je u veljači bila jedan posto manja proizvodnja investicijskih i potrošačkih dobara. Oštro je - za 1,8 posto - smanjena i proizvodnja u energetskom sektoru dok je građevinski sektor zabilježio rast aktivnosti za 1,3 posto zahvaljujući blagoj zimi. Građevinski sektor trenutno spada među glavne pokretače gospodarskog rasta u Njemačkoj, napominje Reuters. U posljednja tri mjeseca 2015. njegov je doprinos rastu bio najveći, uz onaj državne potrošnje, dok je neto vanjska trgovina snizila stopu gospodarskog rasta. U ministarstvu očekuju da će i industrija i građevinski sektor zabilježiti solidan rast u prvom tromjesečju ove godine.

U prosjeku je u prva dva mjeseca ove godine industrijska proizvodnja bila 1,9 posto iznad prosjeka prošlogodišnjeg četvrtog tromjesečja a ona u građevinskom sektoru čak 4,7 posto iznad tog prosjeka, navode u ministarstvu.

(Hina)



Priopćenja