Projekt PMF-a i Plive "Met4Pharm" primjer sinergije znanosti i gospodarstva

Projekt razvoja novih metodologija za kontrolu procesa priprave lijekova "Met4Pharm", proveden u partnerstvu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i tvrtke Pliva Hrvatska, primjer je uspješne suradnje znanstvenih institucija i gospodarskih subjekata koja je doprinijela jačanju konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, rečeno je u utorak na predstavljanju projekta u Plivinu istraživačkom institutu. Projekt je također dio pozitivnog trenda osiguravanja sredstava EU-a za značajna ulaganja u znanost koja omogućuju razvoj gospodarstva utemeljenog na inovacijama i rast konkurentnosti hrvatskih institucija, znanstvenog kadra i farmaceutske industrije, istaknuto je na skupu.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar ocijenio je kako je riječ o izvrsnom primjeru suradnje znanstvenog i poslovnog sektora. Odnos znanosti i gospodarstva se teorijski lijepo promišlja, no obično nedostaje plastičnost i konkretnost, a ovo je primjer koji vrlo plastično ilustrira kako funkcioniraju novi trendovi u toj sinergiji, rekao je Šustar posebno pohvalivši sudjelovanje mladih ljudi, jer to je način kako mladima pružiti primjer "uspješnih priča".

Rezultate projekta ukupno vrijednog 7,5 milijuna kuna, od čega je nešto više od 6 milijuna sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak je pokriven iz državnog proračuna, predstavio je njegov voditelj Predrag Novak, pročelnik Kemijskog odsjeka PMF-a, koji je nositelj projekta. Opći je cilj projekta, započetog u listopadu 2014., pridonijeti razvoju farmaceutske industrije kroz povećanje ljudskih i tehnoloških znanstveno-istraživačkih kapaciteta. U 16 mjeseci uvedene su inovativne metode u proces proizvodnje lijekova, i to kroz nabavku suvremenog uređaja za nuklearnu magnetsku rezonancu (NMR spektometar visoke rezolucije), kakav dosad nije imalo niti jedno učilište u Hrvatskoj, a ne postoji nigdje u regiji - najbliži je u Beču.  Riješen je ključni problem nedovoljne razvijenosti tehničkih kapaciteta PMF-a i osnažen transfer znanja između znanstvenog i poslovnog sektora, dok je unaprjeđenjem procesa proizvodnje lijekova "Met4Pharm" značajno doprinio razvoju čitave hrvatske farmaceutske industrije, kaže Novak.

Jedan od ciljeva bilo je osnivanje regionalnog centra za NMR, koji će umrežiti institucije iz Zagreba, Ljubljane i Graza, te pojačati njihovu konkurentnost i kapacitete. Taj segment trenutno je u fazi pravnih pitanja, a Novak se nada da će biti realiziran još tijekom ove godine. Nabavljene tehnologije ostaju u vlasništvu PMF-a, pa će tako brojni studenti imati priliku raditi s najsofisticiranijim tehnologijama. 

Koordinator projekta u Plivi Ernest Meštrović istaknuo je kao primarni razlog uključivanja Plive želju da se vidi gdje su dosezi tehnologije, jer uspjeh i napredak farmaceutske industrije ovise ponajprije o napretku visoke tehologije. "Trebamo biti najbolji, pobjeđivati u svjetskoj utakmici, a to sami ne možemo", kazao je Meštrović. Farmaceutsku industriju prije svega zanimaju kvalitetni ljudi, a njih je najteže dobiti, pa su za Plivu najvažniji dio čitavoga projekta bili edukacija i transfer znanja. U sklopu projekta u Plivinu odjelu za istraživanje i razvoj, odnosno kontroli kvalitete, zaposleno je troje mladih stručnjaka, koji su kroz "Met4Pharm" prošli dodatnu edukaciju, a u izradi su i tri doktorske dizertacije. 

Predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan naglasio je da kompanija već godinama uspješno surađuje s akademskom zajednicom i fakultetima na brojnim konkretnim projektima, te najavio nastavak ulaganja u znanost jer Pliva želi omogućiti mladim znanstvenicima i stručnjacima da grade međunarodnu karijeru iz Hrvatske.

(Hina) 



Priopćenja