Kružno gospodarstvo: nova uredba potaknut će upotrebu organskih gnojiva i gnojiva od otpada

Kao prvi rezultat paketa za kružno gospodarstvo, Europska komisija predstavlja nova pravila o organskim gnojivima i gnojivima od otpada. Ponovna upotreba sirovina koje se sada odlažu kao otpad jedno je od ključnih načela paketa donesenog u prosincu 2015.

EK predlaže uredbu kojom će se znatno olakšati ulazak organskih gnojiva i gnojiva od otpada na jedinstveno tržište EU-a, što će ih izjednačiti s tradicionalnim, anorganskim gnojivima. Tako će se otvoriti nove tržišne mogućnosti za inovativna poduzeća, a u isto vrijeme smanjivati otpad, potrošnja energije i šteta za okoliš. Uredbom se utvrđuju zajednička pravila o pretvaranju bio otpada u sirovine iz kojih se mogu proizvesti gnojidbeni proizvodi. U njoj se određuju zahtjevi u pogledu sigurnosti, kvalitete i označivanja koje moraju ispunjavati gnojidbeni proizvodi da bi se njima moglo slobodno trgovati u EU-u. Proizvođači će morati dokazati da njihovi proizvodi ispunjavaju te zahtjeve, kao i ograničenja za organske i mikrobne kontaminante te fizičke nečistoće, prije postavljanja oznake CE.

Postojećom Uredbom o gnojivima iz 2003. osigurava se slobodno kretanje na jedinstvenom tržištu ponajprije za konvencionalna, anorganska gnojiva koja se obično vade iz rudnika ili proizvode kemijski. Riječ je o procesima u kojima se troši mnogo energije i ispušta mnogo CO2. Inovativna gnojiva proizvedena od organskih tvari sadašnjom uredbom nisu obuhvaćena. Njihov ulazak na jedinstveno tržište stoga ovisi o uzajamnom priznavanju između država članica, a kako su nacionalna pravila različita, često je otežan.

Istraživanje, inovacije i ulaganja trenutačno brzo napreduju, što doprinosi kružnom gospodarstvu jer se otvaraju radna mjesta na lokalnoj razini i stvara vrijednost iz sekundarnih sirovina koje bi se inače odlagale kao otpad.

Postoje znatne tržišne mogućnosti za poduzeća koja proizvode organska gnojiva. Danas se reciklira samo 5 posto bio otpada, a, prema procjenama, kad bi ga se recikliralo više, mogao bi zamijeniti do 30 posto neorganskih gnojiva. EU trenutačno uvozi oko šest milijuna tona fosfata na godinu, a do 30 posto te količine moglo bi se zamijeniti ekstrakcijom iz mulja otpadnih voda, biorazgradivog otpada, mesno-koštanog brašna ili stajskog gnojiva.

Nacrt uredbe bit će poslan na donošenje u Europski parlament i Vijeće. Donesena će uredba biti izravno primjenjiva, dakle neće biti potrebe za prijenosom u nacionalno zakonodavstvo, nakon prijelaznog razdoblja koje će poduzećima i javnim tijelima omogućiti da se pripreme za nova pravila. Više možete pročitati na: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-827_hr.htm



Priopćenja