Britanija najavila nove mjere oporezivanja multinacionalnih kompanija

Britanski ministar financija predstavio je nove mjere oporezivanja multinacionalnih kompanija nakon što u javnost doprle informacije da one koriste sve moguće 'zakonske rupe' kako bi što više smanjile porezne obveze.

Od 2020. kompanije će plaćati porez po stopi od 17 posto, umjesto dosadašnjih 20 posto, ali će nove mjere, koje je u srijedu predstavio George Osborne, povećati prihode od poreza za devet milijardi funti (11,5 milijardi eura). Ministar financija ustvrdio je da će njegov plan "osposobiti britanski porezni sustav da se uspješno nosi s budućim izazovima". "Osigurat će diskretan porezni režim koji će u Britaniju privući željene multinacionalne kompanije i istodobno jamčiti da ovdje plaćaju poreze", poručio je Osborne.

Britanski ministar financija istaknuo je da su nove mjere utemeljene na smjernicama koje je prošle godine objavila Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). U toj su organizaciji procijenili da porezni aranžmani multinacionalnih kompanija, usmjereni na smanjivanje poreznih obveza, stoje vlade širom svijeta nekih 100 do 240 milijardi dolara poreznih prihoda godišnje.

(Hina)



Priopćenja