Orešković: Do kraja godine smanjenje parafiskalnih nameta

Premijer Tihomir Orešković najavio je da će se do kraja ove godine dodatno smanjiti parafiskalni nameti tvrtkama u visini 0,1 posto BDP-a ili za oko 330 milijuna kuna te da će se uvesti zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra. Uvođenje zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra ključna je reforma jer će ubrzati mnoge druge odluke od strane države, u prvom redu izdavanje građevinskih dozvola, kazao je Orešković na konferenciji "Poslovna klima u Hrvatskoj - prilika ili izazov" u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Neke od mjera koje Vlada planira provesti su i pojednostavljenje zakonodavnog okvira te reforma javne uprave, rekao je Orešković, napominjući kako dolazi iz poslovnog svijeta i kako je upoznat s problemima poduzetnika. Vjerujem da će reforme koje Vlada planira olakšati poslovanje, naglasio je premijer.

Mali i srednji poduzetnici su srce svake zemlje kada je u pitanju gospodarski rast, kazao je premijer te dodao kako će Vlada osnovati fond s oko 500 milijuna eura namijenjen malim i srednjim poduzetnicima.

Premijer je podsjetio kako je jučer u Saboru predstavio prijedlog proračuna za ovu godinu. Proračun je prvi dio četverogodišnjeg plana da se zemlja izvuče iz duboke krize, a drugi dio su reforme koje su prošli tjedan predstavljene Europskoj komisiji, kazao je.

(Hina)



Priopćenja