Vukovar želi više turista s dunavskih kruzera

Vukovar i drugi dijelovi podunavskog dijela Vukovarsko-srijemske županije imaju veliku perspektivu za razvoj turističkih krstarenja Dunavom, ali trenutačna ponuda ne zadovoljava posjetitelje koji kruzerima pristaju uz hrvatski dio Dunava, rečeno je u raspravi o razvoju međunarodnih krstarenja Dunavom, održanoj u utorak u organizaciji Grada Vukovara i Lučke uprave Vukovar.

Predstavljajući rezultate istraživanja međunarodnih riječnih krstarenja u Hrvatskoj, Zrinka Marušić iz Instituta za turizam navela je kako su među promocijskim aktivnostima kojima se može privući veći broj kruzera u Vukovar, najisplativiji direktni marketing i neposredni kontakt s turoperatorima. U Vukovar je prošle godine pristalo oko 200 brodova s oko 30 tisuća turista. Istraživanje je pokazalo da turisti s brodova troše u prosjeku 11 eura kada izađu na obalu, ne uključujući izlete za koje potroše dodatnih sedam do 10 eura, a trošili bi puno više uklonimo li nedostatke, kaže Marušić.

Pročelnica vukovarskog Upravnog odjela za turizam i kulturu Marina Sekulić rekla je kako bi gradske vlasti željele da što više turoperatora uključi Vukovar u svoje programe. "Svjesni smo da je to dugotrajan i spor proces, ali trudimo se. Prošle godine smo se predstavili u Hamburgu na sajmu riječnog kruzinga. Nadamo se da će to uroditi plodom.", kazala je.

Lučka uprava Vukovar kontinuirano radi na promociji turističkog kruzinga, među ostalim i  gradnjom riječnih pristaništa tako da ih na Dunavu ima već četiri, rekla je ravnateljica Lučke uprave Vukovar Božana Matoš, dodavši kako broj turista koji brodovima dolaze u Vukovar godišnje raste po stopi od 10 posto.

"Ove godine imamo najavu rekordnog broja pristanaka kruzera, njih 303, dok ih je lani bilo 278. U Vukovar će pristati 220 kruzera s 30 tisuća putnika. ", kazala je Matoš. Najavila je izgradnju manjeg pristaništa uz Vučedol kako bi se turistima omogućio posjet Muzeju vučedolske kulture.

Riječ je uglavnom o turistima iz SAD-a i Kanade koji preko Budimpešte plove do Crnog mora.

(Hina)



Priopćenja