Ministar poduzetništva i obrta podržao nastup hrvatskih obrtnika na Međunarodnom sajmu obrtništva

Na 68. Međunarodnom sajmu obrtništva (IHM) koji je 24. veljače otvoren u Münchenu, među više od 1100 izlagača sudjeluje i 27 hrvatskih obrtnika u organizaciji i uz sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore (HOK), a posjetio ih je i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat. U pratnji ministra bili su generalni konzul RH u Münchenu Petar Uzorinac i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. To je 24. nastup hrvatskih obrtnika na najvećem obrtničkom sajmu u Europi i jednom od najvećih sajmova te vrste u svijetu. Sjam je okupio preko 1100 izlagača te se očekuje da će ga do 1. ožujka posjetiti preko 130 000 posjetitelja.

Ministar Horvat rekao je kako je svaka ovakva manifestacija koja pomaže promociji obrtništva i malog poduzetništva prioritetna. Istaknuo je važnost sustava dualnog obrazovanja te kazao kako treba potaknuti obrtnike da više koriste sredstva iz EU fondova. Hrvatski štand obišao je i bivši predsjednik Obrtničke komore za München i Gornju Bavarsku Heinrich Traublinger koji je u razgovoru s hrvatskim izaslanstvom istaknuo kako je potrebna cjelovita potpora obrtništvu od strane države - u području obrazovanja mladih, povezivanju s realnim sektorom te pružanju podrške koju vlada daje pri prezentiranju gospodarstva u inozemstvu.

Predsjednik HOK-a Ranogajec zahvalio je na dugogodišnjoj potpori Obrtničke komore Münchena i Gornje Bavarske hrvatskom obrtništvu i ujedno istaknuo važnost nastavka suradnje obrtničkih komora i razmjenu iskustava, posebice u dijelu strukovnog obrazovanja i provedbe projekata usmjerenih na jačanje konkurentnosti obrtništva.

Ministar Horvat održao je i niz bilateralnih razgovora; susreo se s bavarskom ministricom gospodarstva, medija, energetike i tehnologije Ilse Aigner, državnim tajnikom u bavarskom Ministarstvu gospodarstva, medija, energetike i tehnologije Franzom Josefom Pschiererom i predsjednikom Obrtničke komore za München i Gornju Bavarsku Georgom Schlagbauerom s kojima je razgovarao o jačanju sveukupne hrvatsko bavarske suradnje, osobito u području gospodarstva, poduzetništva i obrta. U razgovorima su razmotrene aktualnosti u hrvatskom obrtništvu i pozicija obrtništva na jedinstvenom EU tržištu te stanje u njemačkom gospodarstvu, s naglaskom na Bavarsku, kao tradicionalnog partnera hrvatskih obrtnika.



Priopćenja