Kanadska Vlada radi na modernizaciji ugovora o unutarnjoj trgovini između kanadskih provincija i teritorija

Nova kanadska Vlada intenzivno radi na modernizaciji ugovora o unutarnjoj trgovini između kanadskih provincija i teritorija (Agreement on Internal Trade - AIT) koji je na snazi već više od 20 godina. Pregovori između prijašnje federalne Vlade i provincijskih i teritorijalnih vlada započeli su prije nešto više od godinu dana. Ministar ekonomskog razvoja, Navdeep Bains, nada se da bi pregovori mogli biti dovršeni do 16. ožujka 2016. godine.

Ugovor o unutarnjoj trgovini, koji je trenutno na snazi, zastario je i prema njemu je provincijama lakše trgovati na međunarodnom tržištu, posebice sa SAD-om, nego međusobno, a ovo se posebno odnosi na javnu nabavu. Ministar Bains rekao je da je cilj modernizacije ovog ugovora stvoriti jednu nacionalnu ekonomiju, a ne kao do sada 13 „ekonomskih otoka“.

Kritičari smatraju da je Kanada u novije vrijeme više napravila na postizanju ugovora o slobodnoj trgovini s drugim državama, dok trgovina među provincijama ima obilježje protekcionizma. Prema procjenama, modernizacijom AIT-a bi se to moglo promijeniti, ali istovremeno izražavaju sumnju da će doći do potpunih ukidanja svih trgovinskih barijera unutar Kanade. 



Priopćenja