Monetarni poticaji i nafta zaslužni za rast eurozone - ECB

Neizvjesnosti koje prijete globalnom gospodarstvu nemaju izvor u eurozoni, gdje gospodarske aktivnosti rastu prije svega zahvaljujući monetarnim poticajima i jeftinoj nafti, ustvrdio je dužnosnik Europske središnje banke (ECB) Benoit Coeure.

"Problem su neizvjesnosti, strepnje, i to one vezane za velika gospodarstva u nastajanju, za Kinu i za Sjedinjene Američke Države", kazao je član izvršnog odbora ECB-a za francusku televiziju BFM u ponedjeljak u kontekstu novog oštrog pada cijena dionica na europskim i američkim tržištima. "Eurozona nije dio tog problema", naglasio je 

Na novinarsko pitanje o ECB-ovoj politici vrlo niskih kamatnih stopa, Coeure je odgovorio "Naša je dijagnoza danas da u eurozoni nema mjehura". Štoviše, ustrajao je u tvrdnji da je ECB-ov program poticaja, u sklopu kojeg se mjesečno na tržište ubrizgava 60 milijardi eura, ključan za podupiranje gospodarskog rasta. "Rast, oporavak u eurozoni, u osnovi se može pripisati monetarnoj politici i cijenama nafte", kazao je Coeure.

Rast gospodarstva eurozone u trećem je kvartalu lani usporio na 0,3 posto, podsjeća AFP.

Detaljniji uvid u stanje gospodarstva u zoni primjene zajedničke europske valute trebale bi dati prve procjene europskog statističkog ureda o rastu BDP-a u četvrtom kvartalu i cijeloj 2015. godini, koje će biti objavljene u petak.

(Hina/AFP)



Priopćenja