Povećan trgovinski deficit Australije

Australski zavod za statistiku izvijestio je kako je trgovinski deficit Australije u prosincu 2015. godine iznosio 3,45 milijardi australskih dolara, dok je isti u studenome iznosio 2,73 milijardi australskih dolara. Povećanje deficita uslijedilo je zbog pada vrijednosti izvoza, prvenstveno pada cijena poljoprivrednih proizvoda i željezne rude, koje su pale 5 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Statistički podaci također pokazuju kako je trgovina imala manji doprinos gospodarskom rastu u četvrtom tromjesečju nego u trećem 2015. godine, i da takav trend može nastaviti oterećivati gospodarstvo povećavajući rizik na kamatne stope koje će se uskoro morati rezati.

Australska središnja banka je na sastanku prošlog tjedna kamatne stope zadržala stabilnima, izražavajući optimizam o izgledu domaćeg gospodarstva iako je pokazala zabrinutost oko svjetskih ''financijskih turbulencija''. Kamatne stope se nisu mijenjale od svibnja 2015. godine, a kako središnje banke diljem svijeta daju poticaje radi poboljšanja svojih gospodarstava, Rezervna banka Australije je pod pritiskom da ponovno smanji kamatne stope. 



Priopćenja