EU Kinu još uvijek ne prepoznaje kao “tržišno gospodarstvo”

Studija o utjecaju predloženog poteza Europske unije da prizna Kini status tržišnog gospodarstva trebala bi u budućnosti biti na vrhu dnevnog reda. Veleposlanik EU u Kini Hans Dietmar Schweisgut istaknuo je da će rad na procjeni biti obavljen od strane Europske komisije u nadolazećim mjesecima.

”Zato jer uvijek dolazi do nesporazuma treba razjasniti da ovdje nije riječ o priznavanju kao takvom, je li Kina tržišno gospodarstvo, ovdje govorimo o važnijoj dodjeli i pristupnom protokolu koji su povezani s procedurama antidampinga i pitanjima utvrđivanja cijena. To je veoma komplicirano tehničko pitanje. Da razjasnimo, govorimo o ograničenoj interpretaciji pristupnog protokola koji implicira legalna pitanja, a koji očito ima i gospodarske implikacije.” – izjavio je prilikom konferencije za medije u Pekingu veleposlanik.

Odjek na njegovu izjavu bio je komentar Kine koja podržava pažljivu provjeru i istragu na temu ovog pitanja od strane EU, koju je pozvala da poštuje odredbe Svjetske trgovinske organizacije.

”Bez obzira kakve komentare ili priznanje dade Europska komisija, mi smo u velikoj većini zabrinuti zbog činjenice da bi, prema Članku 15. ‘Priznanja Narodne Republike Kine’, članice Svjetske trgovinske organizacije trebale prestati koristiti praksu ‘surogat’ država do 11. prosinca ove godine. Ovo je međunarodna obveza koju članice STO-a moraju poštivati.” – izjavio je glasnogovornik kineskog Ministarstva trgovine Shen Danyang.

S obzirom na to da Kina nije od strane EU službeno viđena kao tržišno gospodarstvo u potpunosti, zemlje koje balansiraju dampinške optužbe protiv istog uvijek prikupljaju podatke od ”surogat” zemlje kojoj je priznat status tržišnog gospodarstva.

Potrebno je naglasiti kako je Kina drugi po veličini trgovinski partner Europskoj uniji te je članica Svjetske trgovinske organizacije već 15 godina. Europska unija je još nije priznala kao tržišno gospodarstvo.



Priopćenja