Bugarska predstavila plan kojim redefinira plinski biznis u Europi

Bugarski premijer Bojko Borisov objavio je detalje o planiranom plinovodnom čvoru koji će od Bugarske napraviti najvažnije mjesto za razvođenje plina u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Zbog budućeg plinskog centra „Balkan“ kod Varne Bugarska će postati „glavni nadregionalni centar za plin“, rekao je Borisov.

Do planiranog razvodnog centra plin bi trebao stizati iz Rusije, Azerbajdžana i Turkmenistana, kao i iz rumunjskih i bugarskih nalazišta. Osim toga, preko njega bi se mogao transportirati i tekući plin s terminala u susjednoj Grčkoj, dodao je premijer.

Paralelno s ovom temom, u Bugarskoj se govori i o tome da će Sofija nastaviti s gradnjom plinovoda Južni tok, koji je bio proglašen mrtvim. Ruski ministar energije je demantirao takve informacije i rekao da je projekt obustavljen i da se na tome ništa nije promijenilo. I Borisov je u parlamentu rekao: „Južni tok je prošlost.“ Doduše, bugarski premijer je u istom govoru ipak ostavio malo odškrinuta vrata i za gradnju Južnog toka: izrazio je nadu da bi Rusija mogla izgraditi bar podmorski dio tog plinovoda.

Jedno pitanje je ostalo bez odgovora: što to Sofija smjera najavama gradnje plinovodnog čvora i proturječnim izjavama u vezi s Južnim tokom? Izgleda da bugarska vlada vodi strategiju na dva kolosijeka, u nadi da će s jedne strane istovremeno moći dobiti ruski plin, međunarodne kredite i blagoslov Europske komisije, a s druge strane i osigurati mini-varijantu Južnog toka. Sofija planira o balkanskom plinovodnom čvoru raspravljati na sjednici bugarsko-ruskog Odbora za ekonomsku suradnju krajem veljače. Bojko Borisov je rekao da se Bugarska trudi da projekt postane „prioritet Europske komisije“, izrazivši optimizam u tom pogledu.

(Poslovni dnevnik)



Priopćenja