Nova strana ulaganja u Makedoniji

Njemačka tvrtka German-Mechatronic Systems potpisala je ugovor s ministrom za privlačenje stranih investicija o investiranju 15 milijuna eura u izgradnju proizvodnog pogona u Tehnološko-industrijskoj zoni Bunardžik, gdje će se proizvoditi solarni paneli i LED žarulje. Izgradnja tvornice započeti će krajem veljače 2016., a do kraja godine će se zaposliti 200 osoba. Tržište za te proizvode će biti Bliski istok i Europa.

Isto tako i talijanska građevinska tvrtka Kondote uložit će sveukupno 19 milijuna eura u izgradnju četiri male hidroelektrane u Makedoniji. Jedna je već gotova i počet će s radom na početkom 2016., a ostale tri su u različitim fazama izgradnje.

U trećem tromjesečju 2016. godine započet će s radom rudnik Ilovica, koji je koncesijom na 30 godina Vlada RM dodijelila kompaniji Euromax resources. Prema prethodno izvršenim geološkim istraživanjima, utvrđena je mogućnost eksploatacije 2,6 milijuna unci zlata i 548.000 tona bakra. Životni vijek rudnika se procjenjuje na 20 godina, a prosječno godišnja proizvodnja  je procijenjena na 2,6 tona zlata i 16.000 tona bakra.  



Priopćenja