Kanada u vrlo nezavidnoj gospodarskoj situaciji

Kombinacija pada cijena nafte, sporog globalnog rasta i starenja stanovništva dovela je tržište rada Kanade u vrlo nezavidnu situaciju, jednu od najlošijih u kanadskoj povijesti. Već drugu godinu za redom zaposlenost raste za manje od 1 posto na godišnjoj razini, što se do sada dogodilo samo četiri puta od 1945. godine.

Unatoč takvoj blijedoj slici, provincija Ontario bila je najveći generator radnih mjesta u prosincu 2015., te je time ublažila snažan pad zaposlenosti na federalnoj razini gdje je stopa ostala ista, 7,1 posto, usprkos velikom padu cijene nafte.

Ontario je u prosincu bila kanadska provincija koja je otvorila najviše radnih mjesta – 35.000, čime je postotak nezaposlenosti pao sa 6,9 na 6,7 posto. Prema podacima Statistics Canada, u Ontariu je tijekom 2015. godine otvorena 81.000 novih radnih mjesta, ili 1,2 posto na godišnjoj razini.

Ministar gospodarstva Ontaria, Brad Duguid, kaže da je stopa nezaposlenosti u Ontariu u 2015. godini najniža od 2008. godine, zahvaljujući rastu zaposlenosti u prosincu.



Priopćenja