Milorad Dodik posjetio NR Kinu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako već iza 20. siječnja očekuje da RS posjete predstavnici kineske kompanije radi dogovora o proceduri, načinu izgradnje i financiranju autoceste Banjaluka – Prijedor. Dodik je naveo da bi, kao dio tog integralnog projekta, bila i izgradnja ceste od Prijedora do Kozarske Dubice, čime bi bila riješena komunikacijska pitanja za cijelu prijedorsku regiju.

"Razgovarali smo s predstavnicima kineskih državnih kompanija koje su, na neki način, već prisutne kod nas, koje se bave izgradnjom autocesta, elektrana, zainteresirani za ulaganje u turizam, za ulaganje i suradnju sa nekim našim tvrtkama, kao što su `Kosmos` i druge iz Republike Srpske", naveo je Dodik.

Predsjednik RS-a je tijekom svog posjeta Kini razgovarao s predstavnicima četiri državne kompanije, i to Kineske međunarodne korporacije za vode i struju /CWE/, "Tri klisure" /CTGPC/, Kineske korporacije za uvoz i izvoz precizne mehanike /CPMIEC/ i Kineske Volant industrije /China Volinco/. Nakon sastanaka istaknuo je da je interes tih kompanija velik te da se radi o tvrtkama koje su rangirane kao najveće u Kini, za različite  djelatnosti, a iskustvo koje su Kinezi imali u izgradnji termoelektrane Stanari svakako je jedna od stvari koja olakšava kontakte. Prema njegovim riječima, prvi put postoji interes i za druge branše, ne samo za izgradnju cesta i elektrana, nego i za ulaganja u obrazovanje, kao i ulaganje u poljoprivredu, turizam i zdravstvo. 



Priopćenja