SAD ukinule zabranu izvoza sirove nafte

Američki Kongres je 18. prosinca 2015. godine, izglasao zakon kojim se ukida 40 godina stara zabrana izvoza sirove nafte iz SAD-a. Odluka je provedena u obliku amandmana pripojenog općem zakonu o izvršenju proračuna SAD-a za 2016. godinu.

Iako su SAD još uvijek veliki uvoznik sirove nafte, a izvoznik naftnih derivata, uz neke prognoze SAD bi za par godina mogle postati neovisne o uvozu. Tip nafte koje SAD proizvode počeo se mijenjati i tu je glavni razlog za napor proizvođača da se odobri slobodan izvoz sirove nafte. Naime, najveći dio nove proizvodnje nafte u SAD dolazi iz škriljevca putem tehnologije frackinga za koju tvrtke iz SAD posjeduju najbolju tehnologiju. Za razliku od standardnih naftnih polja tip nafte koji se u SAD najviše proizvodi, frackingom su razni oblici lagane sirove nafte, kondenzata, plinskih tekućina, te velike količine prirodnog plina. Nasuprot tome, velika većina instaliranih rafinerijskih kapaciteta u SAD, a naročito na obali Meksičkog zaljeva odakle ide izvoz derivata, dizajnirana je za preradu težih oblika nafte, posebno teške nafte iz središnjeg SAD te uvozne nafte iz Venezuele.

Ulazak novog velikog izvoznika na svjetsko tržište, a koji pritom nije u vlasništvu države, od velikog je značaja za sigurnost opskrbe i funkcioniranje svjetskog tržišta nafte. Naime, u SAD država nema nijednu naftnu kompaniju i ne trguje naftom, za razliku od mnogih velikih izvoznika kao Rusija ili Saudijska Arabija te samim time ovaj dobavljač-izvoznik, nije vođen političkim interesima. Također, kao marginalno najfleksibilniji proizvođač, SAD mogu utjecati na tržište i dugoročno stabilizirati kratkoročna kretanja cijena nafte. 



Priopćenja