Otpad pretvaraju u energiju, umjesto trupaca u EU izvoze gotov namještaj

Požeški drvoprerađivač Spin Valis uspješno je prekinuo lošu hrvatsku praksu da se drvo izvozi kao trupac. Umjesto toga, prerađuju ga u niz proizvoda s visokom dodatnom vrijednosti uvećanom nekoliko puta, koje zatim izvoze u 30-ak zemalja, dok otpad u novom kogeneracijskom postrojenju pretvaraju u struju i toplinu. Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju i izvoznoj orijentaciji, ova tvrtka u posljednjih petnaestak godina bilježi stalne uspjehe.

Tvrtka je održala stabilnost, a lanjski promet od 180 milijuna kuna ove će godine biti pet posto veći. Grupa trenutno ima 490 zaposlenih, ali nove investicije tražit će i nove ljude s novim znanjima. Oko 85 posto proizvodnje izvoze u gotovo sve zemlje Europske unije, ponajviše u Njemačku, Belgiju, Nizozemsku i Austriju, ali isto tako i u Ameriku, na Daleki istok.

U tvrtki ističu kako su oni i jedna od rijetkih pozitivnih priča u Hrvatskoj po pitanju privatizacije. Naime, u privatizacijski su proces Požežani ušli 1992. godine s 217 zaposlenih. Nakon toga su utrostručili proizvodnju i izvoz te za dva i pol puta povećali broj zaposlenih.

(Poslovni dnevnik)



Priopćenja