Potpredsjednik EK za euro i socijalni dijalog posjetio Argentinu

Najviše rangirani dužnosnik Europske unije (EU), koji je posjetio Argentinu u posljednjih desetak godina, potpredsjednik Europske komisije (EK) Valdis Dombroskis bio je nazočan inauguraciji novog argentinskog predsjednika Mauricia Macrija. Prigodom boravka u Buenos Airesu imao je službeni razgovor s predsjednikom Macrijem, a nakon susreta istaknuo je optimizam EU-a zbog signala koji stižu od novoimenovanog predsjednika i koji upućuju na „intenzivnije povezivanje s međunarodnom zajednicom, jačanje suradnje s EU-om i otvorenu i liberalnu trgovinsku razmjenu“. EU je i dalje drugi najznačajniji argentinski trgovinski partner i ozračje koje se nazire u ambicioznim najavama nove Vlade otvara mogućnosti za jedno novo, izvanredno razdoblje pogodno za intenziviranje suradnje. Iznio je uvjerenje da će argentinska vanjska politika u budućnosti biti transparentnija, što će pomoći učvršćivanju postojećih povijesnih veza između Europe i Argentine.  

Dombroskis je izjavio kako su mnoge europske tvrtke zainteresirane za ulaganja u Argentini, za što je neophodno povoljno, jasno i transparentno okruženje, a najave i planovi predsjednika Macrija ohrabruju u tom smislu. To također podrazumijeva zajedničko mirno i dogovorno rješavanje sporova EU-a i Argentine, koji se vode u okviru WTO-a. 

Važna tema razgovora bili su pregovori o strateškoj suradnji između EU-a i Mercosur-a, koja uključuje sklapanje ugovora o slobodnoj trgovini i subvencije poljoprivrednom sektoru, imajući na umu da su baš poljoprivredni proizvodi najzastupljeniji u izvozu iz zemalja članica Mercosur-a u EU. Takav je sporazum važan za oba bloka, rekao je Dombroskis te ocijenio pozitivnim napore koje poduzimaju obje strane do sada i spremnost za intenziviranjem pregovora s ciljem postizanja konačnog dogovora kroz razmjenu trgovinskih ponuda.

Po ocjeni potpredsjednika EK-a, razgovaralo se i o još jednom vrlo važnom pitanju, a to je normalizacija i otvaranje Argentine prema međunarodnim financijskim tržištima, trenutno blokiranim zbog konflikta i pravosudnog postupka s vjerovnicima i fondovima u SAD-u.



Priopćenja