Cijena ukidanja ugovora o slobodi kretanja između Švicarske i EU

Najnovija istraživanja pokazuju kako bi potpuno ukidanje ugovora o slobodi kretanja između Švicarske Konfederacije (ŠK) i Europske unije u razdoblju od 2018. do 2035. godine koštalo ŠK od 20.000 do 40.000 CHF po stanovniku.

Istraživanja naručena od strane Švicarske federalne vlade pokazala su kako bi ukidanje paketa ugovora o slobodi kretanja radne snage i kapitala koštala ŠK 21.500 CHF po stanovniku, a gospodarska aktivnost bi do 2035. godine pala od 4,9 do 7,1 posto.

Prema procjeni provoditelja istraživanja, useljavanje bi se smanjilo za 25 posto, što bi se odrazilo na potrošnju i ulaganje u građevinskom sektoru. Nedostatak stručne radne snage i povećana administracija pri izvozu u EU smanjit će konkurentnost švicarskog izvoza i učiniti Švicarsku manje atraktivnom za strana ulaganja. Švicarskim kompanijama bio bi otežan ili potpuno onemogućen pristup natječajima s područja EU-a. Smanjio bi se broj izravnih letova na destinacije u EU švicarskih zrakoplovnih prijevoznika.

Ove procjene izrađene su pod uvjetom da dođe do potpunog ukidanja ugovora, odnosno da EU ne odobri zamjenski sporazum. Zaključak istraživanja je kako opstanak Ugovora nije od presudnog značaja za švicarsko gospodarstvo, ali će njegovo ukidanje ipak prouzročiti značajne negativne posljedice što je u suprotnosti s tvrdnjama predstavnika Švicarske Narodne Stranke (predlagatelji referenduma za smanjenje useljavanja), koji su ocijenili kako Ugovor ima zanemariv doprinos švicarskoj ekonomiji.



Priopćenja