EK upozorila Španjolsku na ispunjavanje ciljeva deficita za 2015. i 2016. godinu

Europska komisija objavila je mišljenje o nacrtu općeg proračuna španjolske Vlade u kojem upozorava na opasnost mogućeg neispunjavanja zadanih ciljeve deficita u 2015. i 2016. godini. Komisija predviđa da će ukupni deficit pasti na 4,5% BDP-a ove godine i 3,5% u 2016. Zbog moguće razlike od 10 milijardi EUR-a, sadašnja Vlada trebala bi "strogo provoditi proračuna za 2015. godinu" i "poduzeti mjere u okviru nacionalnog proračunskog procesa" kako bi se osiguralo da proračun za 2016. bude u potpunosti u skladu s odredbama Pakta o stabilnosti i rastu. Ministar financija i javne uprave Cristobal Montoro, rekao je da  Španjolska ide prema ciljanom deficitu i kako Španjolska ispunjava preuzete obveze fiskalne konsolidacije. Ministar Montoro je inzistirao da će snižavanje deficita ove godine, a i sljedeće biti lakše nego u prethodnim godinama, jer je poboljšana naplata poreza, a došlo je i do poboljšanja na tržištu rada što znači nižu potrošnju na naknadu za nezaposlene.

I analitičari međunarodnih institucija poput Europske središnje banke (ECB) i MMF-a smatraju da će Španjolska teško ispuniti ciljeve deficita. Tako ECB navodi kako, iako je španjolska ekonomija doživjela "snažan oporavak" i njegov bankovni sektor se stabilizirao, Španjolska još uvijek ima  ispred sebe "značajne izazove", osobito u pogledu javnog deficita i reforme. MMF u svom izvješću navodi da će za ispunjenje ciljeva deficita u narednim godinama zahtijevati značajno povećanje javnih prihoda i smanjenje javne potrošnje. Španjolska Vlada tvrdi da će gospodarski rast i javni prihodi  biti veći nego što se očekivalo od strane MMF-a. Vlada procjenjuje da će Španjolska rasti za 3,3% ove godine u usporedbi s 3,1% koliko predviđa MMF. A za 2016. prognoza je da će  gospodarstvo rasti 3%, dok  MMF prognozira 2,5%.

Iako je Španjolska imala najveći rast u Eurozoni, te su pomaci vidljivi, a gospodarstvo se oporavlja, sve to je i dalje ispod razine prije krize. 



Priopćenja